İnsan sağlığı için çok önemli olan tuzun kullanımı, tuz çeşitleri ve tuzun sağlığa etkileri hakkında tüm detaylar.
İşte tuzun çeşitleri ve vücudumuza olan etkileri:
Diyetisyenler, “Yeraltı tuz yataklarından çıkarılan rafine tuzlar, yapılan araştırmalara göre 84 element içerir. Bu doğal tuzlar rafine edilerek içerisindeki 82 element ve iz elementler alınır, geriye sodyum-klor kalır. Sonrasında topaklanmasını engellemek için içerisine katkı maddesi eklenerek sofradaki halini alır. İyotlu ve iyotsuz formları da vardır” diyor.
İyot vücutta tiroit hormonu olan tiroksinin yapısında bulunur ve tiroit hormonu vücudun enerji harcama hızını etkiler. Diyetisyen Emre Uzun, iyotca zengin kaynakların sebzeler, meyveler, deniz ürünleri olduğunu belirtiyor. Yetersizliğine bağlı endemik guatr, boy kısalığı, cücelik, zeka geriliği gibi sağlık sorunları görülebilir. Türkiye’de iyot yetersizliği yaygındır. Uzun, 1994 yılında UNICEF birliği ile ”iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesi ve tuzun iyotlanması” programı başlatılmıştır. Türkiye’de tuzların iyotlanması zorunlu hale getirilmiştir. 1g sofra tuzunda 70 mcg iyot bulunduğunun da altını çiziyor.
Ayrıca Uzun, “Kanımızda belirli oranda tuz bulunması aldığımız besinlerin emilimi ve hücrelere taşınması için gereklidir. Fakat fazlası vücuttan dışarı atılmak istenir vücutta yeterli su yoksa , hücre suları tuzu atabilmek için kullanılır ve bu hücre sularının fazla kullanımı sonucu hücreler ölebilir” diyor.
Vücudun detoks önerisi: Himalaya tuzu
Yüksek mineral içeriği ile himayala tuzunun sağlığa pek çok yararı bulunmaktadır. İçeriğinde sodyumun yanı sıra yüksek oranda fosfor, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, çinko, selenyum, bakır, brom, zirkonyum ve iyot bulundurur. Himalaya tuzu kan bancını ve hacmini düzenler. İçeriğindeki sodyum bilgilerin sinir sistemince iletimine ve kas kasılmalarına yardımcı olur. İnsan vücudunun detoksu için kullanılır.
– Himalaya tuzu vücutta stresi azaltan bir öğedir.
– Tuzlu su, doğal antioksidan görevlerini yapar ve vücudu zehirli atıklardan temizler.
– Düzensiz kalp ritmini dengeler, tansiyonu düzenler.
– Beyin de dahil olmak üzere hücrelerde istikrarlı pH dengesini destekler.
– Sağlıklı solunum fonksiyonunu destekler.
– Kas kramplarını azaltır. Kemik gücünü artırır.
– Sağlıklı uyku düzenini destekler.
– Sofra tuzuna oranla selülite karşı etkilidir.
– Romatizma, artrit ve gut hastalıklarının riskini azaltır.
– Böbrek ve safra kesesi taşlarının oluşma riskini azaltır.
Tüketim miktarı himalaya tuzunda da önemlidir. Bir besini sağlıklı yapan miktarıdır. Tuz tüketiminde genel olarak tüketimi minimum seviyede tutmada fayda vardır. Ayrıca arıtma sistemlerinde arıtma tuzu kullanılır